Friday, October 23, 2009

Borislav Pekic,Besnilo





Njegov concept je polazio od hipoteze da je priroda – multiuniverzum specijalnosti koji nam se prikazuje kao univerzum. Nesto sto sve tekuce funkcije harmonicno povezuje u opstu, bez obzira postoji li ona uopste, ili se sadrzi u samom funkcionisanju. Da li naime svet sa zivotom ima smisla ili smisao iscrpljuje. Svaka stvar, svaki stvor, svaka prirodna pojava, sve do zooloskih vrsta i botanickih fela ima sebi svojstvenu, strogo odredjenu i ogranicenu ulogu. Od svih atributa ogranicenost je primarna, jer najmanje jedna funkcija prirode, NJENA inteligencija, NJEN covek – inteligencija priroda prirodi, a covek je tek poseduje- tezi da polje svog funkcionisanja prosiri na tudje domene ili izmeni sustinu drugih funkcija prirode, kao kada bi robot sto ga je covek prema sebi napravio pregao da coveka preudesi prema sebi . Sve, od sunca do usamljenog zbuna u pustinji, od svemirskog vakuma do teze ili entropije, od virusa do coveka, ima specificnu ulogu u sistemima medjusobnog funkcionisanja, podrazumevajuci da je upravo zbog njega nuzno izumiranje nekih, kreiranje drugih, nestanak dinosaurusa, a pojava legionarskog virusa. U svojim knjigama definisao je vecinu bitnih funkcija solarnog sistema I dokazao njihovu slozenu medjuzavisnost. Ovakva priroda, drzao je, funkcionise besprekorno, ostvarujuci svrhu ma kakva da je, sve dok se uvazava princip specijalnosti, dok se ne narusi delikatna ravnoteza medju njima. Covek je fragment prirode a ne vlastite istorije. Pre njegove pojave priroda se iskazuje kao sistem nenarusene ravnoteze. Pojava coveka “ inteligencija prirode”, stvorenog da je stiti, situacija se menja.Covek se otima zakonu specijalnosti nastojeci da kao vrsta bude univerzalno funkcionalan. Medjutim taj prerogative, priroda prirodi, multiuniji specijalnosti. Time se o njoj izaziva globalan poremecaj. Priroda se opire, uzvraca napad, stiti svoju primordijalnu sustinu. Zato je dao primere u geoloskim, ekoloskim, meteoroloskim, bioloskim katastrofama. Na taj nacin, dakako, priroda nema sanse da sacuva i svoj solarni fragment I svoj humani fragment. Jedno ce propasti. Ili ce covek unistiti solarni sistem ili ce sam biti unisten. Jedina sansa prirode je u njenoj (covekovoj) inteligenciji u tome da inteligencija obavlja funkciju zastite svih ostalih funkcija u prirodi. Covek mora postati tek jedna specijalnost prirode.



Aerodrom je bio tvornica za proizvodnju ljudi, gigantska masina za preradu mesa, u koju su tunelima podzemne zeleznice, pokretnim stepenistima, autobusima I automobilima na sve otvore ubacivali zaprepascujuce kolicine zive ljudske sirovine, da bi se ova, vec istog minuta, vratila na druge otvore izmenjena izgleda, pola rase i kakvoce. Ma pod kojim imenom i izgovorom funkcionisalo sve je ovde sluzilo istom cilju – prefabrikaciji covecanstva. Jedino je ostalo neizvesno cemu sluzi cilj.



Borislav Pekic,Besnilo

1 comment:

  1. Besnilo sam čitala dvaput i dugo mi je bila jedna od top knjiga. Neki dan je knjigu, Timna izvukla s police i pita o čemu je?
    Mislim da je još preteško za nju, ali za koju godinu, svakako ću je podsjetiti da pročita.

    ReplyDelete