Wednesday, November 25, 2009

Lojze Vizer, Kratke stranice jednog zivota



Kratke stranice jednog zivota
Detinstvo na selu bilo je lepo, ali je prebrzo proletelo. Suma, livada, basta, igra sa rodjacima i rodjakama, svuda zvuk slovenackog jezika.
Osnovna skola je vec bila malo napornija. Dreka direktora: "Ako sam u ratu izasao na kraj sa vojnicima, valjda cu izaci na kraj i s vama." U drugom razredu osnovne skole, klecanje u uglu sa podignutim rukama, jer roditelji nisu mogli da mi kupe cilindar za pozorisnu predstavu. Sedenje posle casova radi ucenja slovenackog jezika, zato sto se nastava slovenackog obavljala posle redovnih casova. U cetvrtom razredu, prekorni pogled skolskog inspektora, direktora i nastavnika, jer sam bio jedini koji je isao u gimnaziju, uz to slovenacku. "Treba da odes u Viktring, u glavnu skolu, tamo su ti prijatelji, ovde nemas nikog."
U gimnaziji, posle podnevna nastava, zato sto nije bilo slovenacke gimnazije.Igrao sam fudbalu ASKO, Kotmara vas, cetiri godine, sve dok me nisu iskljucili zbog duge kose i politicke neposlusnosti. Borba sa latinskim, ponavljanje cetvrtog razreda, upravo zbog latinskim. Lektira Seksualna borba mladosti Vilhelma Rajha, u trecem razredu, u pauzi; zaplena knjige zbog nedolicnog ponasanja u slobodno vreme. Tek posle nekoliko nedelja vracaju knjigu mom ocu.
I vec pocinje profesionalni zivot. Za pocetak ucim kuvarski zanat. U narodnom podrumu.Posle cetrnaest dana, trovanje krvi. Posle jos cetrnaest dana, otpustanje. Kako kasnije saznajem, uz obrazlozenje "taj je posle dva meseca prevazisao sve segrte". Kada su me udaljili nisu znali da sam ionako nameravao da odem. Biro rada. Na pitanje sta umem i sta me zanima, odgovaram- citanje. Okretanje telefona, saputanje u slusalicu sluzbenika, ponuda moje licnosti uz komentar:" Komplimenti gospodine inzinjeru; hvala gospodine inzinjeru, ali ipak moram da vam kazem, on je Slovenac!" Primaju me bez obzira na to. Pocinje ucenje za knjigovezca, godinu dana u Klagenfurtu, dve godine u Becu.
Ostalo cu brzo ispricati: vojsku sam sluzio u Alenstajgu, radio sam u knjizari Herman, u 20. godini imao sam sopstvenu stampariju, u 26. sam radio kao offset- monter, u 27. preuzeo sam izdavacku kucu Drava Verlog i knjizaru Nasa knjiga, kao i modernizaciju domace stamparije; prvi prevodi dela slovenackih pisaca od kojih nijedno nije bilo objavljeno na nemackom; pocetak opazanja slovenacke knjizevnosti na nemackom govornom prostoru. U 32. godini sam osnovao sopstvenu izdavacku kucu, zaposlio se u firmi Colonia osiguranje u oblasti organizacije, posle dve godine bio sam odgovoran za poslovanje sa Jugoslavijiom, sto se ukida zbog ratnog meteza. Austriski sef marketinga osiguranja bio sam jos dve godine.Godine 1990 dobio sam austrisku drzavnu nagradu za izdavastvo.
Sa 38 godina napustio sam osiguranje i usresredio se na izdivastvo, pomagao porodicama spisateljica i spisatelja emigranata, osnovao Bosansku biblioteku, dobijao pisam-bombe, na moju adresu stizala su i lazna pisma-bombe i pretnje ubistvom, optuzen sam zbog navodne prevare sa subvencijama, da bih posle 18 meseci istrage i sudskog procesa bio oslobodjen; zapao sam u tesku finansisku krizu, otudjeno mi je nasledstvo, zivotno osiguranje, jedna stara seoska kuca i sva nepokretna dobra.
Autor sam radio emisije Noc knjige Oko zamka, osnivac i izdavac edicije Probrana Evropa, osnivac Vizerove enciklopedije evropskog Istoka, jedan od inicijatora Velike nagrade istocnoevropske knjizevnosti, koju je ustanovio BA/CA i KulturaKontakt Austrije, suorganizator evropskog dijaloga Duh i sadasnjos u Segaubergu, predstavnik dvojezicnog radija AGORA , gostujuci lektor na univerzitetu Alpen-Adria u Klagenfurtu/Celovec, 2002 i 2006, inicijator internet platforme proKarnten/za Korosko, godine 2004. predsednik Austrije mi je dodelio pocasnu profesionalnu titulu profesora. Izdavac, pisac, prevodilav.
Otac, suprug, kuvar.....


Lojze Vizer (1954) je izdavač, pisac i prevodilac. Njegova izdavačka kuća Vizer Ferlag, koja već dve decenije uspešno promoviše književnost zemalja Jugoistočne Evrope, do sada je objavila više od 800 naslova. Edicije Europa erlesen (Iščitati Evropu) i Wieser Enzyklopaedie (Vizerova enciklopedija) dostigle su kultni status.
Živi u Klagenfurtu/Celovcu.

2 comments:

  1. Impozantna biografija...Sjajan prikaz zivotnog i kreativnog puta jednog uspesnog i nadasve, inspirativnog pisca i izdavaca. Da li se preporucena knjiga moze nabaviti ili ko je ovde izdavac?

    ReplyDelete
  2. Moze se nabaviti, na fotki je nase izdanje, a izdavac je Geopoetika....Ima sjajnih jela u knjizi...

    ReplyDelete